ZWARTE RAT
De zwarte rat is een slank gebouwd dier met een vrij spitse snuit en grote kraalachtige ogen. De oren zijn vliezig en bijna kaal naar voren gericht en gevouwen reiken ze tot (over) de ogenv. De rolronde grijze of zwarte staart is vrij dun en bij volwassen dieren langer dan het lichaam. De staart heeft een belangrijke functie bij het lopen en klimmen waar deze fungeert als evenwichtsorgaan.
De draagtijd van zwarte ratten is 21-23 dagen en de nestgrootte is gemiddeld 6-10 jongen. De zoogperiode is gemiddeld 3 weken. Als jonge zwarte ratten ca. 3 maanden oud zijn, zijn ze geslachtsrijp. Een rattenpaar bakent het territorium af met plasjes urine en geurvlaggen. Buiten het eigen nageslacht duldt het paar geen andere soortgenoten. Als de rattenfamilie is uitgebreid is er meer voedsel nodig en wordt het leefgebied vergroot. Dat leidt meestal tot gevechten met naburige rattenfamilies. Na één jaar kan een rattenpaar 800 nakomelingen voortgebracht hebben, waarvan het merendeel echter het eerste jaar niet overleeft.
Leefwijze
Zwarte ratten, die van oorsprong in de tropen en subtropen in bomen leven zijn uitstekende klimmers. Zwarte ratten komen in ons land uitsluitend in gebouwen voor. Vooral komen ze in het zuiden van ons land en in de haven gebieden voor. Door hun uitstekende klimvermogen lijken zij als het ware geschapen voor het leven in hogere regionen zoals boven plafonds, achter houten wanden, op balken en droge bovenverdiepingen van gebouwen.
Sporen en schade
Ratten zijn niet alleen schadelijk door hun knagerijen, ze zijn ook schadelijk omdat hun aanwezigheid een gevaar vormt voor de gezondheid. De zwarte rat kan op mens en dier ziekten overbrengen, zoals de Ziekt van Weil en voedselvergiftiging bij de mens en bij dieren varkenspest, pseudo-vogelpest en trichinose.
De tanden van de rat blijven voortdurend doorgroeien. Door regelmatig te knagen houdt de rat het proces van het afsluiten en aangroeien in evenwicht. In zijn knaagdrift zet de rat zijn tanden soms in allerlei “vreemde” spullen; telefoon, elektriciteit en computerkabels, verpakkingen, houten vloeren, isolatiemateriaal, pvc waterleidingsbuizen etc. Dit veroorzaakt veel overlast en kost vooral het bedrijfsleven veel geld.
De sporen van zwarte ratten kunt u herkennen aan:
● De uitwerpselen: deze zijn donker, spoelvormig met spitse uiteinden, gemiddeld 1 cm. lang en 2-3 mm dik.
● Voetsporen (“prenten”) en staartafdrukken in het stof
● “Veegsporen” op plaatsen waar ratten steeds dezelfde route kiezen
● Ontbreken van stof en/of spinnenwebben op vaste looppaden (“wissels”), terwijl in de directe omgeving wel stof/webben aanwezig zijn.
● Knaagsporen aan o.a. verpakkingsmaterialen, houten vloeren, isolatiematerialen, leidingen en kabels.